Introducere
Structura
Respiratia
Gimnastica limbii
Tehnica exercitiilor
Consoanele
Vocalele
Pasajul
Untitled Document
Maestrul
Speteanu
în anul 2005,
la 94 de ani
|
Respiratia
In metoda noastra folosim respiratia diafragmatica activa, zisa si abdominala datorita faptului ca actionam presa abdominala in timpul respiratiei. De aceea, gimnastica abdominala este strans legata de cea respiratorie.
Gimnastica respiratorie cuprinde doua parti:
I. Intarirea muschilor ce formeaza presa abdominala
a. Intins pe spate cu mainile pe langa corp, din pozitia de repaus, se ridica un picior, bine intins si apasand pe varf circa 10-15 cm. Se coboara piciorul. Se ridica celalalt. Miscarea se face altemativ. Nu se ridica celalalt picior pana cand primul nu a ajuns in stare de repaus. Miscarea se face foarte lent! Circa cinci secunde pentru ridicare, circa zece secunde pentru coborare. Se executa de cinci ori, cu ambele picioare.
b. Idem, pana la un unghi drept, de cinci ori, cu ambele picioare.
c. Se face „bicicleta“. Se imita miscarea picioarelor la pedalare.
II. Controlul muschilor abdominali in timpul cantului.
Are ca scop sa dobandim controlul asupra respiratiei, respectiv asupra presei abdominale, visul dintotdeauna al cantaretilor.
Intins pe spate, se inspira adanc. Printr-un „pfff!“ se elimina o parte din aerul inspirat, obtinandu-se astfel o presiune inferioara celei atmosferice. Se continua expirarea printr-un „ssss!“ aidoma celui pe care-l folosim cand vrem sa obtinem liniste intr-o sala galagioasa. Se continua expirarea, pana la senzatia lipsei de aer, actionand pe muschii abdominali. Se decontracteaza muschii abdominali, permitand inspiratia. Se inspira in continuare, actionand muschii abdomenului in sens invers decat la respiratie.
|
|
Sunetul
Limbajul
Aparatul fonator
Linkuri utile
Muzica liniara
Muzica psaltica
|